Natuur & Fruit

Home / Natuur & Fruit
Karel teelt al jaren fruit in een natuurgebied. Dit heeft veel bij gedragen tot de huidige manier van telen en strekt onze visie dat meer natuur in fruit nodig is. Er is vandaag wat spanning tussen Bio landbouw en klassieke landbouw, en dit maakt dat deze lijken uit mekaar te groeien. Maar er gebeurt juist het omgekeerde, al merken consumenten daar niets van. De bio teelt schaalt wat op, omschakelaars telen klassieke rassen op biologische manier en moeten daarom frequent behandelen met ‘biologische gewasbeschermingsmiddelen’. De werking van deze middelen is beperkt, zo komt het dat ze zeer frequent moeten uitrukken om de schimmelinfecties onder controle te houden. Zo ontwikkelen er soms haarden van besmetting zodat de cyly van kieming verder aanhouden in het seizoen. Daarentegen heb je de gewone telers, die door de markt gedreven worden om perfect fruit te telen en ook geen enkele risico nemen. Door deze evolutie laten we veel potentieel liggen tussen de extremen in. Daarom ontwikkelen wij het model BIA HUMANA, dit is de weg (via) om zo biologisch mogelijk te telen, opdat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van deze upgrade. In dit model gaan we minimaal spuiten, maar wel een aantal problemen oplossen in de start van het seizoen.  Al jaren doen we proeven met deze methode en zijn de klanten zeer tevreden over de kwaliteit. Testen wijzen uit dat we minder residu’s hebben dan beide andere systemen. Dit komt omdat we de beste strategieën van beide combineren. Hier zijn alvast enkele van onze initiatieven:
  • We doen er alles aan bij peren  om weinig druk van insecten te hebben door de bomen wit te spuiten met klei, zodat de insecten de boom niet meer vertrouwen om hun eieren op af te leggen.
  • We gebruiken olie om de overige eieren te verstikken. Vervolgens gaan we met een selectief middel zorgen dat we heel de zomer in een natuurlijk evenwicht komen.
  • We hangen feromoonvallen uit in appel en peer boomgaarden en met speciale vallen vangen we ook de kersenvlieg weg, zodat we daartegen alvast niet moeten behandelen.
  • We zaaien onkruidstroken in om nuttige insecten aan te trekken.
  • We planten hagen en solitaire struiken.
  • We nemen we het risico om zonder bewaarmiddelen de appels en peren te plukken zowel voor directe consumptie als voor bewaring. Dit kan omdat we met plukcoaches werken. Dit fruit krijgt alle aandacht om rustig, met handschoenen aan, liefst rechtstreeks in kleine kisten geplukt worden.  Als we heel voorzichtig plukken, en de vruchten niet beschadigd worden kunnen ze ook niet rotten.
Van jaar tot jaar zullen we kijken welke nieuwe technieken er voor kunnen zorgen om met zo min mogelijk kunstmatige bijsturing tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Maar de sleutel tot succes zijn onze partners, de winkels, die onze manier van werken waarderen. Smakelijk en wordt vervolgd.