Gezond verstand

Home / Gezond verstand

De schaalvergroting van de voorbije dertig jaar heeft de relatie tussen de teler en de boom veranderd. De mo-derne landbouw doet met bomen hetzelfde als de maat-schappij doet met veel van de mensen. Net als mensen kunnen bomen te lijden krijgen van stress. En als ze ziek zijn dienen we ze medicatie toe om de ziekte te genezen. We veranderen de situatie niet, nee, we bestrijden de symptomen. Kijk, een boom moet wel een klein beetje stresseren, hij moet productief willen zijn. Maar in de eerste plaats willen wij ervoor zorgen dat de boom zich goed voelt. Een mens die goed in zijn vel steekt, presteert ook beter dan iemand die met tegenzin naar zijn werk gaat. Het is heus geen hogere wiskunde die we hier ge-bruiken, ik doe wat mijn gezond verstand me ingeeft.

Vaak hebben we de neiging om onze problemen op te lossen met machines. Maar daarmee degraderen we het nobele handwerk tot geestdodend bandwerk. Bovendien is het inflatoir voor het product. Bij ons wordt het fruit nog altijd met de hand gesorteerd. De directeur van de coöperatie vond me twintig jaar geleden om die reden een zonderling die vasthield aan een voorhistorische ambachtelijkheid en hij liet geen gelegenheid na om me dat duidelijk te maken. In de loop van de tijd is het echter mijn handelsmerk geworden, dus ik ben die mens dank-baar voor het inzicht dat hij me gegeven heeft. Eerlijk gezegd had ik ook geen zin om te investeren in een dure sorteermachine. De kersentijd duurt maar vier weken, dus elf maanden van het jaar staat zo’n apparaat stof te vergaren. En als het werk dan eindelijk begint, staat zo’n apparaat ellendig veel lawaai te maken, waardoor onze mensen oordoppen moeten dragen. Die industriële aan-pak kon ik domweg niet koppelen aan die lekkere kersen van ons. Een sorteermachine kan bovendien alleen losse kersen onderscheiden, de dubbele kersen moeten dus eerst losgesneden worden voordat de machine ze her-kent. Maar daardoor zouden onze kinderen nooit meer die glanzende kersen kunnen gebruiken als oorbellen, wat toch onlosmakelijk verbonden is met de zorgeloos-heid van de zonovergoten lente.

“Een mens die goed in zijn vel steekt, presteert beter dan iemand die met tegenzin naar zijn werk gaat.”

zij

Jolene zingt haar lied terwijl ze werkt in de velden de dag is jong de rijen dik en nog de lange weg te gaan pluk de rijpe vruchten als de arbeid is gedaan om te buigen moet je stevig in je schoenen durven staan voor een glimp van onze toekomst schenk ik je mijn verleden met jouw zij hier aan mijn zijde kunnen wij de vrieskou aan